SuldalFoto: Blog https://suldalfoto.no/blog en-us (C) SuldalFoto (SuldalFoto) Sun, 16 Jul 2017 12:30:00 GMT Sun, 16 Jul 2017 12:30:00 GMT https://suldalfoto.no/img/s/v-5/u1039338641-o437751554-50.jpg SuldalFoto: Blog https://suldalfoto.no/blog 120 120 SuldalFoto er kåra til årets Suldalsambassadør https://suldalfoto.no/blog/2017/5/suldalfoto-er-k-ra-til-rets-suldalsambassad-r
SuldalFoto er kåra til årets Suldalsambassadør 2016. Tusen takk til juryen og dei som nominerte oss. Me vonar å fortsatt levere kortreiste bilder frå det fantastiske Skattkammeret Suldal i lange tider framover.

Les meir

]]>
(SuldalFoto) https://suldalfoto.no/blog/2017/5/suldalfoto-er-k-ra-til-rets-suldalsambassad-r Mon, 08 May 2017 12:27:00 GMT
Nye nettsider https://suldalfoto.no/blog/2015/7/nye-nettsider Frå Lågabrua, SuldalslågenFrå Lågabrua, Suldalslågen. Foto: Jarle Lunde

 

For nokre år sidan la me om vårt bildearkiv frå ein komponent i programvaren Joomla til nett-tenesten Zenfolio. No tek me neste steg og får samla alt på samme stad. For oss vil dette bli enklare og ryddigare, men det er og nokre ulemper. Blant anna var det umuleg å få med kommentarar som har vore gitt under blogginnlegga. 

Håper du likar dei nye nettsidene :-)

Jarle

]]>
(SuldalFoto) SuldalFoto.no https://suldalfoto.no/blog/2015/7/nye-nettsider Sun, 05 Jul 2015 13:04:19 GMT
Sommarutstillinga er opna https://suldalfoto.no/blog/2015/6/sommarutstillinga-er-opna

Opninga av vår første utstilling blei STORT for oss. Mye folk og eit flott arrangement av Suldal kunstlag og Kulturhuset i Suldal. Fine musikalske innslag frå elevar i kulturskulen og Distrikstmusikarane blei det og.

Takk til dei som har støtta produksjonen, til arrangørar og til alle som deltok. Ein særleg takk til primus motor og kunstnar Ellen Kalvig.

Utstillinga blir å sjå fram til 1. september.

 

 

 

 

]]>
(SuldalFoto) SuldalFoto.no https://suldalfoto.no/blog/2015/6/sommarutstillinga-er-opna Sat, 06 Jun 2015 21:57:00 GMT
Ørretvak - sommerminner https://suldalfoto.no/blog/2014/12/555-orretvak-sommerminner

Ørreten vakerØrreten vaker

Av Vidar Lunde
Det er den mørkeste tida i året, og med det gråtunge været som var i dag er det lite å ta bilder av. Det er ca sju dager til sola snur og da er det kanskje tid for å mimre litt over det som var. Når jeg blar i arkivet ser jeg at det er flere motivområder som jeg har vist lite bilder fra i bloggen dette året. I det hele tatt har det vært nokså laber innsats på bloggfronten, noe som kanskje skyldes facebook.? Ikke det at jeg har lagt så mye ut der, men alle andre legger ut der i stedet for å blogge, og da går det med litt tid på fjesboka.

Ørreten vakerØrreten vaker

Et av prosjektene mine denne sommeren var å ta nye og bedre vakbilder. Et av mine eldre vakbilder fikk gull i første runde av fotojakta, noe som ga inspirasjon til å få tatt nye. Jeg hadde funnet en liten og grunn kulp i en fiskerik bekk, og her startet jeg allerede i mai med å ta bilder. Ørreten var stort sett mindre enn 200 gram, men det er jo ikke størrelsen det kommer an på. Når fisken vakte gikk det så fort at det var nytteløst å følge og fokusere på fisken. Det handlet om å se insekter på vannflaten før fisken så dem. Så var det å fokusere på insektet og holde utløseren inne. Som regel ble det da 20-40 "tomme" bilder som måtte slettes før det endelig satt noen. 27.mai fikk jeg disse to bildene, og det under ble brukt i fotojakta. Der fikk det gull og senere ble det vurdert til 51,8 poeng som var blant de 15 beste bildene i løpet av året. I tillegg ble det nominert som årets fiskebilde i gullkroken.

Siste reis for denne fluaDen fortapte flue

Småfisken i kulpen var vakvillig, men det var lite større insekter og derfor veldig tidkrevende og vanskelig å få gode bilder. Derfor søkte jeg opp større fisk i elva som vakte etter døgnfluer som kom drivende.

Ørreten og døgnfluaØrreten vaker

Bildet over viser at ørreten bommer noen ganger på insektet som her seiler på sida av den åpne munnen. Dette skjer faktisk forbausende ofte, noe å tenke på for fiskeren som ikke kjenner noen ting i tilslaget og lurer på hvorfor :)

Døgnflua og ørretenØrreten vaker

Ganske gul døgnflue med tre haletråder, det er den store elvedøgnflua Ephemerella aurivillii. Det var flere fisker som vakte, og størrelsen varierte mellom en drøy halvkilo til nærmere to kilo. Den over er en av de større.

Døgnflua i gapet på ørretenØrreten vaker

Ørret som står kloss i land og plukker insekter som kommer drivende må gjerne litt ut til sidene for å fange det som kommer. Når jeg bruker 500mm er avstanden til fisken drøyt fire meter.  Da hender det at fisken kommer mot meg som i bildet over. Vingene på døgnflua ses såvidt inne i munnen.

Ørreten tar stankelbeinØrret som tar stankelbein

For å få vakbilder må det være en del insekter på vannflaten. Som regel er det klekking av døgnfluer som gir mest vaking, men når fisken er i etemodus kan den ta hva som helst. Jeg har bilder av fisk som tar veps, steinfluer, vårfluer, biller og stankelbein som i bildet over.

Ørretens halefinne i vaketØrreten vaker

Selv om stor fisk ofte kan vake med knøttsmå vak hender det at større deler av fisken kommer over vannflaten. Her ser vi halefinnen på en ørret i trekvartkilos klassen.

Døgnflua og ørretenØrreten vaker

I tillegg til at det må være mye insekter på vannet må det også være noenlunde vindstille. Da er det lettere å se insektene og fokusere på dem når de driver nedover mot der fisken står. Uten for mye krusninger på vannet vil da også fisken tre tydeligere frem på bildet.

Døgnflua og ørretenDøgnflua og ørreten

Bildet over ble brukt i fotojakta og fikk 44 poeng som er sølv.

Ørreten vakerØrreten vaker

Her har kameraet tatt 12 bilder i sekundet, og dette bildet kom like etter det forrige. Lukkertida var 1/1250 sekund, noe som viser hvor fort ting skjer. Den tredje forutsetningen for gode vakbilder er altså godt lys. For å fryse bevegelsene må lukkertida helst være 1/1000 sekund eller kortere.

Døgnflua og ørretenØrreten vaker

Noen flere bilder av fisk som er på vei mot insektet.

Døgnflua og ørretenØrreten vaker

Og det avgjørende øyeblikket når ørreten er i ferd med å bryte vannflaten.

Siste reis for døgnfluaØrreten vaker

Og til slutt døgnflua i kjeften på ørreten. Det er bare omkring fem måneder til dette kan oppleves igjen!

Døgnflua i kjeften på ørretenØrreten vaker

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/12/555-orretvak-sommerminner Sun, 14 Dec 2014 08:34:34 GMT
En sommer med klatremus https://suldalfoto.no/blog/2014/12/554-en-sommer-med-klatremus

KlatremusKlatremus

Av Vidar Lunde
Året 2014 ble et godt smågnagerår og jeg brukte mye tid på å få bilder av musene. På det meste hadde jeg fire foringsplasser som alle var godt besøkt. Utover høsten fikk jeg mindre tid til musefotografering og det ble mindre foring. Det er ennå litt mus i skogen, men de har forlatt foringsplassene. Siste gang jeg fikk bilder var i månedskifte august/september.

Klatremus i blåbærlyngenKlatremus

Av de tre artene som var på mine foringsplasser var det absolutt mest klatremus. På senvinteren og våren var det mest aktivitet ut over morgenen og jeg var ofte på plass for å få med meg soloppgangen.

Klatremus i morgensolKlatremus

Dersom det var skyet vær kunne det bli brukbare bilder langt ut på dagen også, men det var en fordel om dyra var i en eller annen form for aktivitet eller hadde spesielle positurer.

Klatremus med løftet fotKlatremus

Utover sommeren tok jeg i bruk en foringsplass med stort potensiale for mus i solnedgang :) . Det ble ikke så mange kvelder med den perfekte solnedgangen, men miljøet var også veldig fint her,

Klatremus på tørrstokkKlatremus og blåbærlyng

Med både tyttebær- og blåbærlyng.

Klatremus med blåbærlyngKlatremus og blåbærlyng

Klatremus i solnedgang ble ikke helt som jeg hadde tenkt meg, men det ble i alle fall noen motlysbilder ei stund før sola forsvant.

Klatremus i motlysKlatremus i motlys

Navnet klatremus antyder at denne arten er flink til å klatre, noe jeg måtte prøve å finne ut av.

Klatrende klatremusKlatrende klatremus

Ved å plassere mat, gjerne i form av brød, litt høyt på kvister eller stubber så tok det ikke lang tid før musene klatret.

Klatrende klatremusKlatrende klatremus

Klatrende klatremusKlatrende klatremus

Klatrende klatremusKlatrende klatremus

Disse klatrebildene er tatt ved en liten vanndam i skogen, og her var det også muligheter for å få bilder i veldig ulikt miljø.

Klatremus ved vanndamKlatremus ved dammen

Og med ulike speilinger.

Klatremus ved vanndamKlatremus ved dammen

Klatremus og vannspeilingKlatremus ved vanndammen

Klatremus og vannspeilingKlatremus ved vanndam

Klatremus og vannspeilingKlatremus ved dammen

For å krysse dammen på raskeste måte balanserte de ofte på en stokk som lå tvers over dammen.

Klatremus på stokk over vannetKlatremus på stokk over vanndammen

Men det hendte de havnet i vannet ufrivillig og måtte svømme siste delen.

Svømmende klatremusSvømmende klatremus

Når musene etter hvert ble mindre sky for kameraklikk prøvde jeg også å sette ut kamera med kortere objektiver og fjernstyring. Bildet under er tatt med 28-105 mm zoom innstilt på 58 mm.

Klatremus i furuskogKlatremus ved solnedgang

Jeg hadde også et kamera stående med sensor, og her hadde jeg nok håpet på et litt større dyr, men klatremus i åsen ble ikke så verst det heller. Her er det brukt en 17-40 mm zoom innstilt på 19mm.

Klatremus i åsen på kveldstidMus i Fiskebergåsen

]]>
(SuldalFoto) Blogg https://suldalfoto.no/blog/2014/12/554-en-sommer-med-klatremus Wed, 10 Dec 2014 09:30:30 GMT
Markmus https://suldalfoto.no/blog/2014/12/553-markmus-1

MarkmusMarkmus

Av Vidar Lunde
I museåret 2014 har jeg hatt flere foringsplasser i skogen for å kunne få bilder av ulike musearter i forskjellig miljø. Det har vært absolutt mest av arten klatremus, men det har også vært noe markmus på alle foringsplassene. Det er litt verre og skille markmusa fra klatremusa enn det er å skille skogmusa fra de andre. Ørene til markmusa ligger oftest skjult i pelsen, men kan av og til sees litt utenfor. Ørene til klatremusa vil alltid kunne sees utenfor pelsen, mens hos skogmusa er ørene store og stikker langt utenfor pelsen. Størrelsen på øyne og lengde på halen er også størst og lengst hos skogmusa, en mellomting hos klatremusa og absolutt minst og kortest hos markmusa.

markmusMarkmus

Adferdsmessig er markmusa noe tregere i bevegelsene enn de to andre. Den er også litt rundere i formen og er ikke spesielt god til klatre. Likevel prøvde den seg når maten ble lagt litt opp i noen busker.

Klatrende markmusKlatrende markmus

Noen ganger gikk det ikke så bra :)

Klatrende markmusKlatrende markmus

Og det kunne bli noe komisk når den hang etter frembena :)

Klatrende markmusKlatrende markmus

I perioder var det mye mus på foringsplassen, og det hendte at det ble litt slåsskamper. De gikk alltid så fort for seg at det ble aldri skarpe actionbilder, og det var vanskelig nok å få flere mus på samme bilde.

Agressiv markmusMarkmus

Markmusa kunne av og til bite av et gresstrå og sitte og tygge på det. Her ser vi også at mus er bærere av flått, da det sitter tre stykker mellom øyne og nese på denne.

Markmus med flått på snutenMarkmus spiser gress

Ved den ene foringsplassen var det en liten vanndam, noe som ga mange muligheter for speilinger.

Markmus ved vanndamMarkmus ved vanndammen

 

Markmus ved vanndammenMarkmus ved vanndammen

Til slutt et bilde som ble brukt i fotojakta i Villmarksliv, men som ble presentert som "Klatremus på stokk over vanndammen", men legg merke til den korte halen! Dette er jo ei "Markmus på stokk over vanndammen". Alle kan ta feil :)

Markmus på stokk over vanndammenMarkmus ved vanndammen

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/12/553-markmus-1 Mon, 01 Dec 2014 07:24:30 GMT
Museåret 2014 https://suldalfoto.no/blog/2014/11/552-musearet-2014-1

Skogmus og tyttebærlyngSkogmus i motlys

Allerede i løpet av vinteren 2013/14 var det mange tegn på mye mus i skogen. På min foringsplass for småfugl i skogkanten økte det på med mus utover vinteren og våren. Jeg fant ut at jeg ville prøve å få litt flere musebilder i forskjellig miljø og med forskjellige lysmuligheter. På det meste hadde jeg fire ulike foringsplasser og det var godt med mus på alle plassene. Det var klatremus det var mest av, men på alle foringsplassene var det også noe markmus. Skogmus derimot var det bare på den ene plassen, men til gjengjeld var den mest tallrik der. Dette var i en åpen skog der det var felt noen furutrær. Oppå en stubbe vokste det noen tyttebærplanter og her hadde jeg muligheter for motlysbilder ved solnedgangstider.

Skogmus og klatremusSkogmus og klatremus

Det er nokså lett å se forskjell på skogmus og klatremus når du først vet hva du skal se etter. Ørene til skogmusa er det mest iøyenfallende - de er store! Her skogmusa fremst og klatremusa i bakgrunnen. Kanskje ser ørene på den bakerste ganske store ut, men det skyldes mest motlyset. Det neste trekket er størrelsen på øynene. Hos skogmusa nærmest er de veldig store, betydelig mindre på klatremusa bak. Begge deler kommer bedre til syne på det neste bildet!

Skogmus og klatremusSkogmus og klatremus

Fremdeles litt usikker? Ser du forskjell på det neste bildet? To skogmus og ei klatremus, og her ser en at ørene til skogmusa stikker godt ut fra resten av pelsen, mens hos klatremusa er bare litt av ørene utenfor pelsen.

To skogmus og ei klatremusSkogmus og klatremus

Et annet kjennetegn er lengden på halen. Den er lengre enn kroppslengden hos skogmusa og omlag halvparten hos klatremusa. Dette var ikke alltid så lett å få med på bilder, men en ser tydelig at halen er lang på den hoppende skogmusa nedenfor. Med så mye mus til stede hendte det at det ble noen konflikter. Den noe mindre skogmusa satte seg som regel i respekt hos de andre musene, men det hendte at den trakk seg vekk - ofte med et solid hopp av gårde.

Hoppende skogmusSkogmus og klatremus

Jeg har fundert mye på om det er stor eller liten skogmus jeg har fått bilder av. I følge Norges Dyr skal begge finnes i våre områder på sørvestlandet, men jeg klarer ikke å skille de.

Skogmus i motlysSkogmus i sterkt motlys

Jeg fikk noen motlysbilder oppå stubben, men det var meget vanskelig å få det til i det rette solnedgangslyset. Det får bli en annen gang. Avslutter med et bilde tatt med fjernkontroll, og med meg som fotograf i bakgrunnen. Her er det brukt 16mm som får med stubben og det skogsmiljøet som var rundt foringsplassen.

Skogmus og fotografSkogmus på stubbe

 

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/11/552-musearet-2014-1 Tue, 25 Nov 2014 12:38:10 GMT
NM i naturfoto - fotojakta https://suldalfoto.no/blog/2014/11/551-nm-i-naturfoto-fotojakta

Ørret på krokenØrretsprang

Av Vidar Lunde
Fast fisk - 40 poeng i den 10. runden i årtets fotojakt.

Forrige gang jeg deltok i Villmarkslivs fotokonkurranse var i 1981. Jeg husker jeg vant en sovepose for et grafikkbilde av en jeger. Det tok altså 33 år før jeg skulle finne på å delta igjen. Jeg har stort sett brukt bildene mine i bøker, artikler og foredrag, og har derfor ikke brydd meg så mye om konkurranser. Det har imidlertid blitt stadig større konkurranse om å bruke bilder og artikler i blader, og bøker har blitt en slags ferskvare; de selger bare en liten periode og går så i glemmeboken. Derfor har noen av mine fotokompiser lenge pushet meg til å bli med i fotojakta i stedet, og det fikk meg altså endelig til å delta i 2014!

Blodigler i paddebryllupBlodigle i paddebryllup Blodigler i paddebrylluo - gull i siste runde og vurdert til 55,4 poeng. Årets tredje beste bilde.

Når jeg først hadde hevet meg på konkurransen ga det masse inspirasjon til å få tatt nye bilder. Det handler jo om å levere 5 gode bilder i 10 runder, altså totalt 50 bilder som skal vurderes med poeng. Det som trengtes var altså GODE bilder, ikke nødvendigvis av speiselle arter eller spesiell adferd. Det var dermed unødvendig å reise langt for å få tatt gode bilder, det handler heller om å bruke mye tid. Jeg foretrekker å fotografere i nærområdet og er stor tilhenger av kortreiste bilder. Jeg drømte nok om villmark langt av gårde i ungdommen, men har mer og mer insett hvor fantastisk natur og muligheter vi har i våre nærområder. Dette kommer ofte litt i bakleksa når blader og aviser stadig har artikler om hvor fantastisk det kan være andre steder. Dette har jo også et miljøaspekt. Det er faktisk ganske miljøfiendtlig å reise så mye, og vi har bare en jord.

Brølende kronhjort12-takkers hjortebukk Brølende kronhjort - 36 poeng i runde 10.

I arkivet hadde jeg noen bilder som ikke var brukt tidligere og som dermed kunne brukes i fotojakta, men jeg måtte jo prøve å få noen bedre. Jeg brukte mye tid på et par prosjekter med arter som vanligvis ikke er å se på resultatlistene. Ettersom det var et skikkelig museår rigget jeg til flere foringsplasser, og det ble en del brukbare musebilder (synes jeg selv), men de ble dårlig betalt av juryen. Paddebryllupet bruker jeg alltid litt tid på, og i år brukte jeg også et undervannshus. Det ble en del annerledes bilder enn det jeg hadde fått før, men jeg var ikke helt fornøyd. Da jeg i siste runde ikke hadde så mange gode bilder igjen å bruke, ble det til at jeg brukte bildet av "Blodigle i paddebryllup". Det må ha vært såpass sjeldent for juryen at det var det som gjorde utslaget når det ble vurdert til årets 3. beste bilde. Et annet prosjekt var ørret og vakbilder noe som også ga to gull (51,8 og 50,0 poeng) og et sølv (44).

Panoret 16-takkerPanorert 16-takker Panorert 16-takker - 35 poeng i siste runde.

Det er likevel hjort som er det jeg tar mest bilder av, særlig i brunstaktivitet. 18 av mine 50 bilder til konkurransen er av hjort. Juryen har nok sett mange hjortebilder etter hvert for det var bare ett av de som sto til gull (48,2 for Brølende 8-takker over myra), men det var flere gode sølvbilder. Til tross for mange hjortebilder har jeg likevel prøvd å ha variasjon i bildene. Således er det 20 ulike arter på de 50 bildene jeg har levert. Poengsum til slutt ble 1984,4 som altså holdt til 3. plass blant litt over hundre fotografer som har deltatt! I tilleg ble bildet av Blodigler i paddebryllup vurdert som det 3. beste av ca 2000 bilder. Meget godt fornøyd!

Hjortebukk som er klarEn grov 8-takkers hjortebukk Jeg er klar - 34 poeng i runde 10.

]]>
(SuldalFoto) Diverse https://suldalfoto.no/blog/2014/11/551-nm-i-naturfoto-fotojakta Thu, 20 Nov 2014 13:13:38 GMT
Hele dagen på post https://suldalfoto.no/blog/2014/11/550-hele-dagen-pa-post

Liten hjortebukk6-takkers hjortebukk på myra

Av Vidar Lunde

Det ble en noe amputert hjortebrunst på meg i år, og derfor ble det bare en dag på det vi kaller 12-timers posten. Dette er en plass der det er vanskelig å komme til eller gå i fra uten å skremme dyr, derfor må vi være på plass før det lysner. Dyra går i ei bratt skogli, og nede på flaten er det langstrakte myrer og små skogholt som de går over for å komme til brattlia. Posteplassene - det er tre å velge mellom - er i kanten av skogholtet med 70-200 meter åpen myr over til brattlia. Skogen i lia er ikke tettere enn at det går an å følge med på hva dyra gjør gjennom hele dagen, og derfor blir det sjelden kjedelig å sitte her. Jeg har hatt mange spennende opplevelser med slåssing, paring, bading i sølegrop og mange andre ting her. Men å sitte 12 timer i ro når temperaturen kommer ned mot null og vinden blåser hardt kan være en utfordring. Ekstra lag med klær og varmeposer på bena og hender hjelper godt.

Brølende hjortebukk6-takkers hjortebukk som brøler

På vei til posteplassen hørte jeg mye brøling fra minst fem forskjellige bukker. Når jeg fikk satt meg ned var det såvidt lyst nok til at jeg kunne begynne å bruke kikkerten. De fleste dyra var nå kommet seg opp i lia, men etter ei stund ble jeg oppmerksom på noen småbukker kom over myra litt lenger ute. Den ene 6-takkeren kom rett i mot meg og passerte på mindre enn 20 meter. Den var meget skeptisk til kameraklikkene til og begynne med, men det virket som den ble vandt til lydene. Dermed begynte den å brøle.

Brølende 6-takker6-takkers hjortebukk som brøler

Det ble med noen få brøl før den fulgte etter de to andre småbukkene og fortsatte å beite over myra. Utover dagen ble det ikke flere fotomuligheter før det nærmet seg kvelden. Da dyra ble mer aktive jobbet flere av de store bukkene med å jage de mindre bukkene, og ved et tilfelle kunne jeg se at 16-takkeren fulgte en 6-takker flere hundre meter.

16-takkers hjort jager en 6-takker16-takkeren jager en mindre bukk

I noen tilfeller kan slike ting skje i ganske godt lys og derfor er det jo viktig å være der når det skjer. Denne dagen skjedde det ikke før ISO-verdien måtte opp til 1600 og 3200, men da kom også storbukken ut på myra sammen med noen koller.

16-takkers hjortebukk og kolleBrølende 16-takker og kolle

Nå sank lyset fort, men jeg fortsatte å fotografere så lenge autofokusen hang med og det var omtrent ned til 1/4 sekund på 3200 ISO og blender 4. Da er det såpass mørkt at det er vanskelig å se hva som skjer. De fleste av bildene på den lukkertida blir uskarpe, men det hender at noen sitter. Bildet over er på 1/40 sekund, mens det neste av en panorert 6-takker med knekt gevir er tatt på 1/25 sekund.

Panorert hjortebukk med knekt gevirPanorert 6-takker med knekt gevir

Avslutter bloggingen om årets hjortebrunst med et bilde av 16-takkeren som jager bukken over. Nå er lukkertida nede i 1/13 sekund.

Panorert 16-takkers hjortebukkPanorert 16-takker

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/11/550-hele-dagen-pa-post Thu, 13 Nov 2014 11:55:27 GMT
I regn og skodde https://suldalfoto.no/blog/2014/11/549-i-regn-og-skodde

Brølende 8-takkerBrølende 8-takker

Av Vidar Lunde

Det begynte egentlig ganske godt den kvelden i begynnelsen av oktober. Flere dyr kom opp i åpent lende, og vi satt gunstig til i forhold til vindretning og fotomuligheter. En ikke alt for stor 8-takker fulgte ei kolle og en kalv, og den brølte ganske heftig. Flere grupper med koller og kalver passerte også, og på andre sida av dalen kunne vi se en større bukk med 6-8 dyr rundt seg. Vi håpte på noe strølys inn i landskapet før solnedgangen, men i stedet tjuknet det bare til. Det begynte å regne og etter hvert kom skodda.

Brølende 8-takkerBrølende 8-takker

Først forsvant landskapet i det fjerne, så forsvant ryggen med storbukken og alle kollene på andre sida av dalen, og så kom skodda også innover ryggen vi satt på.

Brølende hjortebukk og kolleBrølende 8-takker og kolle i skodda

Til og begynne med kunne skodda virke litt dekorativt på bildene og her er avstanden til dyra omkring hundre meter.

Hjortebukk, kolle og kalvBrølende 8-takker og kolle i skodda

Etter hvert ble både skodda og regnværet tettere og ei kolle som passerte på 20-30 meters hold ble stående ei god stund.

Hjortekolle i regnværHjortekolle i regnvær

Skodda kom og gikk, og det ble derfor litt ulike bilder, men regnet kom i strie strømmer. Delvis rett i mot.

Hjortekolle i regnværHjortekolle i regnvær

Da ei annen kolle mot oss fra en annen kant ble skodda så tett at vi ikke kunne se kolla som sto på 20-30 meters avstand. Det var såvidt at kamera klarte å fokusere på den kolla som på det nærmeste var mindre enn ti meter borte.

Hjortekolle i skoddeHjortekolle i skodda

Selv om både vind og regn dempet kameraklikkene ble kolla mistenksom på lydene da hun kom så nærme. Etter å ha trippet litt frem og tilbake tok hun til slutt samme vei tilbake og forsvant inn i skodda. Resten av kvelden ble det så tett at vi så ingen ting.

Hjortekolle i regnværHjortekolle i skodde og regn

]]>
(SuldalFoto) Blogg Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/11/549-i-regn-og-skodde Sat, 08 Nov 2014 12:44:37 GMT
13-takkers brølebukk https://suldalfoto.no/blog/2014/11/548-13-takkers-brolebukk

13-takkers brølebukkBrølende 13-takker

På vei til en god posteplass en tidlig morgen i begynnelsen av oktober hørte jeg bukken brøle et stykke høyere oppe i terrenget. Fordi denne posteplassen er svært gunstig på den vindretningen som var, fordi det alltid er gode muligheter for at dyr på vei til dagleiplasser vil passere her, og fordi det er fotogent med muligheter for å få bilder av dyr i landskapet gjorde jeg meg klar med et zoomobjektiv fra 120-300mm. Der jeg satt hørte jeg ikke så mye mer til brølebukken oppe i lia - ikke før den plutselig kom i enden av myra delvis bak meg. Den var tydeligvis på vei nedover for å møte på koller som ville komme opp fra beiteplassene nede i dalen. Den kom brølende ut på myra, og det første den gjorde når brølet var over var å se rett på meg! Jeg satt rimelig godt kamuflert, men som jeg har skrevet tidligere; store bukker har en egen evne til å oppdage eventuelle forandringer i terrenget. Dermed sluttet den å brøle og kom forsiktig nærmere for å undersøke.

13-takkers kronhjort13-takker i myrkanten

Heldigvis hadde jeg zoomobjektivet på slik at jeg kunne zoome tilbake for å få med hele dyret på bildet. På det nærmeste passerte den på ca femten meters avstand. Den sto lenge og så på meg, trakk seg litt tilbake, men kom mot meg igjen flere ganger for å finne ut hva dette var.

13-takkers kronhjort13-takker i myrkanten

Den kom aldri på den delen av myra jeg gjerne ville ha den for å få den i landskapet, og til slutt tok den over myra og opp i skogen igjen. Men da begynte den også å brøle igjen :)

Brølende kronhjortBrølende 13-takker

 

Brølende 13-takkerBrølende 13-takker

 

Brølebukk i furuskogBrølende 13-takker

Til slutt et bilde fra avslutningsekvensen fra dette møte, et liknende bilde er vist i en tidligere blogg om nye brølebukker.

Brølende 13-takkers kronhjort i furuskogBrølende 13-takker

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/11/548-13-takkers-brolebukk Fri, 07 Nov 2014 13:10:00 GMT
Ikke bare de store... https://suldalfoto.no/blog/2014/11/547-ikke-bare-de-store

7-takkers hjortebukk7-takker i furuskog

For å få bilder av hjort så handler det mye om å sitte lenge i ro og vente. Selv om det er brøling i skogen er det oftest ikke så lurt å prøve å nærme seg brølebukken, det fører gjerne til at andre dyr blir oppmerksom og flykter fra området. En flyktende hjort vil ofte ta med seg mange av de andre i nærheten og storbukken vil slutte å brøle. Har en kommet seg på en brukbar posteplass uten å skremme dyr, vil sjansene være store for at hjorten kan komme til deg. Jeg har etter mange års prøving og feiling funnet en del gode posteplasser som jeg oppsøker med rette vindretning. Disse plassene ligger gjerne litt i utkanten av dagleie eller hovedområdene dyrene bruker for å unngå å skremme dyr på veien, men likevel nærme nok til at det når som helst kan komme dyr forbi. En annen ting som etter hvert har blitt viktig for meg er at det er skikkelig miljø og fotogent der jeg kan forvente at hjorten kommer.

Liten hjortbukk i sølegrop7-takker i furuskog

Den ene dagen i høst kom jeg på plass i et flott furuskogsmiljø og jeg hørte brølebukker på begge sider av meg. Dyret som kom over myrene var imidlertid en liten 7-takker. Den beitet litt og på første bildet har den noen gresstuster i munnen. Så la den seg ned i ei sølegrop.

Liten hjortbukk i furuskog7-takker i furuskog

Da den reiste seg åpnet den kjeften i noe som kunne se ut som et brøl, men det kom ingen lyd! Det lignet ikke helt på gjesping heller, så kanskje den rett og slett øvde på å bli stor gutt?

Brølende 7-takkers hjort7-takker i furuskog

Dette gjorde den flere ganger, men ingen lyd! Et av bildene etter en slik "brøleseanse" ser det ut som bukken smiler! En hjort med humor!??

Smilende hjortebukk?7-takker i furuskog

Når den bevegde seg videre kom den litt for nærme meg og jeg ante en liten dreining av vinden. Bukken stanset, løftet på hodet og kikket rundt seg, helt tydelig usikker på noen av duftmolekylene den nettopp hadde været. Så snudde den og gikk litt fortere tilbake den veien den kom fra, heldigvis uten panikk. Brølebukkene fortsatte konserten på begge sider av meg, men jeg fikk aldri sett noen av dem denne kvelden.

Liten hjortbukk i furuskog7-takker i furuskog

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/11/547-ikke-bare-de-store Tue, 04 Nov 2014 13:27:46 GMT
Å fotografere hjort i skumring https://suldalfoto.no/blog/2014/11/546-a-fotografere-hjort-i-skumring

Kronhjort12-takker i sene kvelden

Hjortebrunsten er over for i år selv om det kan være enkelte dager med brøling og mye aktivitet fremdeles. Når det skjer er det som regel ei kolle som av en eller annen grunn får en senere eggløsning, gjerne fordi den ikke ble paret første gang. Dersom dyrene blir skremt ved første eggløsning gjelder det å komme i sikkerhet heller enn å føre slekten videre. Og i oktober er det gjerne en del folk i skogen som lett kan forstyrre naturens gang.

Det ble en noe amputert brunstperiode for min del dette året, men noen bilder og opplevelser har det blitt, og her kommer den første av flere rapporter fremover. Etter postering både en kveld og en morgen uten å få dyr på fotohold skjedde det endelig noe den andre kvelden. Men det skjedde svært sent. Jeg hadde egentlig tenkt å pakke sammen da jeg ble vàr noe bak ei stor furu som sto noe til høyre for meg. En bukk drev å feide ei lita furu omkring tjue meter borte! Det var ingen fotomuligheter gjennom den tette furua, så jeg ble bare sittende og følge med. Det kunne jo hende at den ville komme frem etter hvert. Når den løftet på hodet så den rett på meg gjennom furua, og den ble straks mistenksom! Eldre bukker har en ekstra sans som jeg ikke helt har funnet ut av i sånne tilfeller! Den kom nærmere for å undersøke, men var hele tiden i skjul av furua. På omkring ti meters hold satte den i et voldsomt bjeff, og så tok den over myra i stor fart. På 70-100 meters avstand stanset den opp og kikket på meg. Skumringa var nå kommet såpass langt at jeg måtte opp i 12500 ISO for å få 1/25 sekund på blender 4. Dette er kritiske lukkertider med 500 mm, men ganske mange av bildene ble skarpe. At autofokusen hang med er ikke mindre enn imponerende, noe som ikke hadde vært mulig for bare ett år eller to siden.

Brølende kronhjort i skumring12-takker i sene kvelden

Etter at avstanden ble stor nok og det ble stadig mørkere ble bukken mer i brølemodus. Dermed ble det noen flere bilder, selv om fargene ikke kommer helt til sin rett og det blir noe støy på så høye ISO-verdier.

Brølende kronhjort i skumring12-takker i sene kvelden

 

Brølende 12-takker12-takker i sene kvelden

 

Brølende 12-takker12-takker i sene kvelden

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/11/546-a-fotografere-hjort-i-skumring Sat, 01 Nov 2014 14:07:07 GMT
Nye brølebukker https://suldalfoto.no/blog/2014/10/545-nye-brolebukker

Brølende 14-takkerStorbukk i åpent landskap

Det har blitt noen bilder av brølebukker denne høsten også, selv om både værforhold og omstendigheter har gjort det vanskelig. Rekner med at det skal bli noen blogger om hjortbrunsten etter hvert. Her kommer noen flere bilder.

Brølende kapitalhjortStorbukk i åpent landskap

De to første bildene er av en 14-takker, godt mulig samme 14-takker som holdt til i samme del av lia i fjor. Det neste bildet viser en 13-takker som passerte meg i et furuskogsområde. Har håp om å treffe denne igjen ved senere anledninger :)

Brølende 13-takkerBrølende 13-takker

Den neste bukken kan også karakteriserest som en 13-takker selv om den ene takken i krona er svært kort. Denne bukken går av og til i et ganske åpent område, og dersom den fortsetter med det i løpet av helga er det stor fare for at den blir skutt. Trofejegere bryr seg ikke så mye om at den burde få fullføre en jobb i løpet av de neste ukene. Det er en annen brølebukk i området, men jeg har ikke fått sett hvor stor den er. Den er ikke så aktiv, så jeg har litt tvil om den kan erstatte 13-takkeren i en fullgod jobb.

Brølebukk med kolle og kalvBrølende kronhjort med kolle og kalv  

Til slutt en mindre bukk fra samme området som passerte meg en sen kveld. Selv om den gaper godt var det ikke så mye lyd i den :)

Gapende hjortebukk7-takker i furuskog

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/10/545-nye-brolebukker Sat, 11 Oct 2014 11:56:18 GMT
De største først https://suldalfoto.no/blog/2014/8/544-de-storste-forst

Reinsbukk med blodrødt gevirReinsbukk med blodrødt gevir

To dager etter forrige tur etter reinsdyra var jeg oppe igjen. Den mellomste bukken som hadde startet gevirfeiinga hadde nå stanset helt opp med feiinga. Ikke ei eneste ny bastfille hadde ramlet av, og det blodrøde hadde fått en kjedelig gråbrun farge. Jeg dro derfor litt videre for å lete etter de andre dyrene. På en høyde litt lenger inne sto den største bukken, og den hadde fått den blodrøde fargen over det meste av geviret. En del skinnfiller hang igjen på den ene sida. Da jeg kom meg litt nærmere var plutselig alle tre bukkene samlet.

ReinsdyrbukkerReinsbukker

Etter en liten kvil forsvant dyrene over en bakketopp, og da jeg fulgte etter kom jeg plutselig litt for nærme :)

Reinsbukk i gevirfeiingNærmøte med reinsbukk

Heldigvis er ikke dyra så veldig lettskremte i dette området, så det tok ikke lang tid før de roet seg igjen. Men nå var jeg påpasselig med å ikke komme for nærme.

ReinsdyrbukkerReinsbukker

Den største og den minste gikk like i nærheten av hverandre så jeg fikk med begge to på bildene. Den største er virkelig en kraftig bukk, og med skinnfillene hengene rundt det blodrøde geviret var den litt av et syn.

Gevirfeiing og beiting på bjørkGevirfeiing og beiting på bjørk

 

Gevirfeiing og beiting på bjørkReinsbukker

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/8/544-de-storste-forst Wed, 27 Aug 2014 12:25:18 GMT
Nærmer seg... https://suldalfoto.no/blog/2014/8/543-naermer-seg

Gevirfeiing hos reinsdyrReinsdyrbukk med bastfiller hengende fra geviret

Reinsdyrbukker kan være ganske forutsigbare. Fra år til år går de ofte i de samme områdene til bestemte årstider. Og ettersom det nærmer seg brunst, så er det på tide å gjøre klart våpenet. Derfor tok jeg meg en tur i går til et område jeg kunne forvente å finne reinsdyrbukker. Ganske snart treffer jeg denne karen som akkurat hadde startet gevirfeiinga.

Reinsdyrbukk og speilingReinsdyrbukk med bastfiller hengende fra geviret

Jeg kom i en god posisjon og fikk tatt en del bilder av bukken der den vandret frem og tilbake for å beite på diverse planter, men mest lav.

Reinsdyrbukk i gevirfeiingReinsdyrbukk med bastfiller hengende fra geviret

Den la seg nedpå en times tid før den reiste seg for å beite igjen. Det var tydelig at den også hadde begynt å klø i geviret, men skikkelig feiing ble det ikke så lenge jeg så den. Etter ei stund forsvant den ned i skogen og der var det umulig for meg å følge den.

Reinsdyrbukk i gevirfeiingReinsdyrbukk med bastfiller hengende fra geviret

I stedet vandret jeg litt rundt i fjellet og fant snart to andre bukker som ikke hadde startet gevirfeiinga enda. Den ene var enda kraftigere i geviret og den andre var betydelig mindre enn den som hadde startet feiinga. Kanskje har den ene eller til og med begge startet gevirfeiinga i morra? Og forhåpentligvis finner jeg de igjen da :)

Stor reinsdyrbukkReinsbukk

 

Stor reinsdyrbukkReinsbukk

 

Stor reinsdyrbukkReinsbukk

Til slutt et bilde av den minste av de tre bukkene.

Liten reinsdyrbukkReinsbukk

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/8/543-naermer-seg Fri, 22 Aug 2014 12:56:46 GMT
Bilde frå årets tiurleik https://suldalfoto.no/blog/2014/5/541-bilde-fra-arets-tiurleik

170414 ja lun190-91

Det blei to netter på tiurleiken i år. Og dei blei ganske så forskjellige. Det var varslet regn den først morgonen, noko som slo til for fullt. Tromminga på teltduken, i tillegg til litt vind, gjorde at det var vanskeleg å høyre tiurspelet. I det heile sjedde det ikkje så mye. Som du kan sjå på bilde over rista røya på hodet av heile greia. 

170414 ja lun190-178

Ganske så vått...

170414 ja lun190-14

Bildet over er teke med ei eksponeringstid på eit knapt sekund. Røya som er i fokus sitter heilt i ro, mens dei andre beveger seg. Det meste av denne type bilde blir mislykka og blir kasta rett i søppelkassa....

200414 ja lun370-22

Bilde over og alle nedanfor er teke den andre natta. Vêret er bra, fuglane var nær, og det blei rikeleg med bilde. Det er ei verkeleg flott oppleving å kunne sitte slik i skjul utan at "vertskapet" anar noko om det. Det einaste som mangla var parring (mogleg det var en) og ein god hanekamp. Det virka som tiurfar var så dominerande at to andre konkurentar ikkje turde og nærme seg nevneverdig. 

 

200414 ja lun370-92

Tiurfar i flott spel.

 

200414 ja lun370-191Det er mange bilde og filmsnuttar å gå igjennom etter to morgo

I alt 7 røy var å sjå denne morgonen. Her er eit fint knippe samla rundt "sjefen".

 

200414 ja lun370-247

Igjen viste han dei ryggen ... Bilde er teke med 70-200mm/4. Dette gjeld alle bilda frå morgon nr 2, også videoen under. Bilda i regnværet er teke med 300mm/4.

200414 ja lun370-312

Siste morgonen, der spelet varte til omlag 11.30, blei det og ein del filming med speilreflekskamera. Her er nokre klipp sett saman med Lightroom.

 

 

Eg gler meg alt til neste år :)

 

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/5/541-bilde-fra-arets-tiurleik Sat, 10 May 2014 07:27:25 GMT
Kvitveis - under vatn! https://suldalfoto.no/blog/2014/5/540-kvitveis-under-vatn-1

300414 ja lun330-316

Det er nok over 30 år sidan eg tok mine første bilde av kvitveis. Sidan da har det blitt ein meir eller mindre årleg seanse. Ikkje alltid like bra, og i allefall ikkje særleg orginale. I år blei dei i det minste det siste.
Det hadde seg slik at eg rusla langs ei flomstor elv. Og der kom eg altså over kvitveis, som ganske så optimistiske, venta på flygande insektsbestøverar. Under vatn! Då var det berre å prøve. Det vasstette kamera blei putta under vatn, peikande mot noko som kunne bli bra, blindfokuserte og fyrte av. Det blei fleire hundre bilde, der det aller aller meste havna i den digitale søppelkassa. Men noko blei det...
Bilda blei teke med Nikon 1 AW1, 11-27mm v/11mm

300414 ja lun330-294 300414 ja lun330-300 300414 ja lun330-51

]]>
(SuldalFoto) Flora https://suldalfoto.no/blog/2014/5/540-kvitveis-under-vatn-1 Fri, 02 May 2014 11:56:24 GMT
Blodsugeren i bryllupet https://suldalfoto.no/blog/2014/4/539-blodsugeren-i-bryllupet

Blodigle på padder over og under vannBlodigle i paddebryllup

I paddetjernet mitt er det også mye blodigler. De er sjelden å se ellers i året, men når paddene kommer i hundre- eller tusentalls så er det også mye blodigler å se. Den første tida er de gjerne ikke så store, men etter ei uke med padder i tjernet kan iglene nærme seg en lengde på opp i mot 15 cm! Mot slutten av bryllupet øker det også med døde padder både i vannet og på land. Det kan være naturlig, men med to eller flere blodigler på seg tror jeg det skal mye til for å overleve denne seansen.

Blodigle på padder over og under vannBlodigle i paddebryllup

Dersom paddene merker ubehaget med ei blodigle på seg i vannet vil den gjerne prøve å komme seg på land. Da vil ofte blodsugerne slippe taket og begynne å krype nedover mot vannet igjen. De kan nok tåle å være på land ganske lenge, for det hender de ikke slipper taket og blir sittende fast.

Blodigle på paddeBlodigle på padde

Noen blodigler kan være svært mørke, men på de aller fleste er det lett å se det karakteristiske mønsteret med to lyse lengdestriper over ryggen og liknende striper med mørke flekker på sidene.

Blodigle under vannflatenBlodigle i vannet

Selv om paddene blir kvitt blodiglene på land må de tilbake til vannet for å gjøre det viktigste her i livet, nemlig å formere seg.

Padde med blodigle på seg under vannBlodigle på padde

Dermed er de utsatt for nye angrep, og for blodiglene gjelder det å få i seg mest mulig blod slik at de kan formere seg og overleve til neste måltid om et år!

Blodigle på padder under vannBlodigle i paddebryllup

 

Blodigler på padder under vannBlodigle i paddebryllup

Alle foregående bilder er tatt med G12 og undervannshus (se forrige blogg), mens de fire siste bildene er tatt med 1DX og en 28-105 zoom og et polafilter.

Blodigler på padderBlodigle i paddebryllup

 

Blodigler på padderBlodigle i paddebryllup

 

Blodigle på padderBlodigle i paddebryllup

 

Blodigle på padderBlodigle i paddebryllup

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/4/539-blodsugeren-i-bryllupet Mon, 28 Apr 2014 11:09:00 GMT
Tidlig bryllup i paddedammen https://suldalfoto.no/blog/2014/4/538-tidlig-bryllup-i-paddedammen

Over-under-vanns bilde av paddebryllupetPaddebryllup under vann

Det har gått ei stund siden forrige blogg, noe som skyldes både mindre fotografering og dårligere tid til å behandle bilder. Forhåpentligvis blir det noe mer tid fremover, men nå har det hopet seg opp med bilder som må behandles før de er klar til vises. Det har blitt flere bilder av mus, paddebryllup, tiurleik og orrelek. Dessuten begynner straks ørrefiske, så kanskje det blir litt flere blogger fremover.

Paddebryllupet sett både over og under vannflatenPaddebryllup i tjernet

I år startet paddebryllupet ca 10.april i dammen min, nesten ti dager tidligere enn normalt. Det varer ei drøy uke og var altså ferdig omtrent på den tida da det normalt begynner. På grunn av den kalde våren begynte det ikke før omkring 6.mai i fjor, noe som må sies å være en ganske betydelig forskjell. Nytt av året er anskaffelse av et undervannshus til G12. Dermed har jeg prøvd meg på bilder både over og under vann. G12 er et kompaktkamera som kan ta raw-format og har en brukbar kvalitet. Det kan kanskje ikke måle seg med et speilreflekskamera, men det har fordeler med at det er lite og lett, og det har ei veldig god nærgrense! Dessuten er ikke undervannshuset som er spesialtilpasset kamera spesielt dyrt. I forhold til bilder både over og under vann er objektivet såpass lite at det kan være vanskelig å finne den ideelle delingen, men dette blir å prøve og feile.

Paddebryllup under vannPaddebryllup under vann

Her er et par bilder tatt under overflaten.

Paddebryllup under vannPadder i vannet

 

Padde under vannflatenPadder i vannet

Til slutt et par bilder når paddene er på land eller over vannet. Alle bildene er tatt med G12 untatt det siste som er tatt med 70D og ei 10-22mm zoom innstilt på 22 mm.

Paddebryllup ved tjernetPaddebryllup

 

Paddebryllup ved tjernetPaddebryllup

 

Paddebryllup i tjernetPaddebryllup

 

]]>
(SuldalFoto) Fauna https://suldalfoto.no/blog/2014/4/538-tidlig-bryllup-i-paddedammen Sat, 26 Apr 2014 11:08:05 GMT